Meer weten

Geplaatst op door

Mindfulnesstraining ook wel genoemd 8 weekse MBSR, Mindfulness Based Stress Reduction

Deze 8 weekse training heeft een vast omlijnd programma en is al ontwikkeld 35 jaar gelden door Jon Kabat-Zinn. Er is sinds die tijd veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en we kunnen nu zeggen dat het de effectiviteit wetenschappelijk bewezen is.

De belangrijke thema’s in deze training zijn bijvoorbeeld het je bewust worden van de automatische piloot, van de wijze waarop je omgaat met obstakels en grenzen, je ontdekt wat stress eigenlijk is en met je doet en hoe je er voor kunt zorgen dat je bewuster heilzame keuzes maakt bij stress, je word je bewust van je stressreacties en je valkuilen, en misschien niet helpende patronen. Daarbij is ook de werking van de geest een belangrijk onderdeel in de training.

Het is een training dus er wordt veel geoefend. Bij het oefenen hebben we aandacht voor de ervaringen en door het delen van die ervaringen en de educatie die daarbij komt, wordt er diep geleerd.

Je zult na de training zeker weten wat mediteren is en hoe je jezelf daarin kan begeleiden en vooral wat de waarde van meditatie kan zijn voor jou.

Ik vind de sfeer waarbinnen de training plaatsvindt erg waardevol. Het is juist die sfeer waarin je het bovenstaande kan leren. Het gaat om mild en vriendelijk zijn naar jezelf, vertrouwen hebben dat je elke keer opnieuw kan beginnen, er geen goed of fout bestaat en je vanzelf verder komt als je oefent zonder te oordelen. Dus helpt het ook een frisse blik te houden en elke ervaring te aanvaarden zoals die zich voordoet. Met geduld en aandacht gewaar te zijn van alles precies zoals het is. Dat de training zijn vruchten afwerpt in het dagelijks leven is de kers op de taart. Het mooie is dat je we daar niet naar gaan streven. Hoe dat zit leer je in de training.